Lastentarhanopettajaksi opiskelemassa: Opiskelijat taidekasvatuspedagogiikan opiskelijoina ja kehittäjinä

Lastentarhanopettajaksi opiskelemassa -sarjassa kuulemme sekä vuonna 2017 lastentarhanopettajaksi opiskelevien että heidän kouluttajiensa mietteitä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Seuraavaksi Inkeri Ruokonen esittelee Helsingin yliopistossa toteutettuja taidekasvatuspedagogiikan produktioita.

valtamerilaiva

Kuva: Ebeneser-säätiö

Lapset tutkivat maailmaa taiteilijoiden tavoin. Moniaistiset oppimisen ja kokemisen tavat ovat olennaisia varhaiskasvatuspedagogiikassa. Taiteessa, sen kokemisessa ja tekemisessä leikki ja lumottu todellisuus ovat läsnä ruokkien lapsen mielikuvitusta ja luovuutta. Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella (nyk. Kasvatustieteellinen tiedekunta) taito-ja taideaineiden sivuainetta opiskelevat lastentarhanopettajaopiskelijat ovat eri vuosina opintoihinsa liittyen olleet mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa eheyttäviä taidekasvatusprojekteja kokeillen erilaisia oppimisympäristöjä ja moderneja opetusteknologisia sovelluksia.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä toteutetuista taidekasvatusproduktioista sekä linkkejä niitä esitteleviin videoihin eri vuosilta.

ILON SILTOJA PITKIN -LASTEN ANIMAATIOTARINOITA

Taideproduktion tavoitteena oli luoda taiteen tekemisen silta ja viedä ilon viestejä animaation keinoin päiväkodeista ja kouluista sairaalassa oleville lapsille ja päinvastoin.
Lapset olivat itse luoneet tarinat, kuvat ja äänimaailmat animaatioihin. Ensimmäiset animaatiot luovutettiin Lastenklinikalle 21.2. 2013 ja samalla aloitettiin sairaalassa olevien lasten taiteelliset työpajat sairaalan leikkiosastolla ja potilashuoneissa. Sairaalassa toteutetut lasten animaatiotuotokset vietiin vastaavasti viesteinä takaisin päiväkoteihin ja kouluihin. Produktioryhmän aloitteesta ja Lastenklinikoiden kummit ry:n myötävaikutuksella osastoille oli saatu vuoden alusta iPadeja ja opiskelijat opastivat sairaalan pedagogista henkilöstöä uusien teknologisten sovellusten käyttöön.

Opettajankoulutuslaitoksen opiskelijat osallistivat Ilon sillat -projektillaan yli sata päiväkotilasta ja koululaista design-oppimiseen ja taiteelliseen vuorovaikutukseen hyödyntämällä uusia oppimisympäristöjä ja tietoteknisiä välineitä.

Ilon silloissa yhteisöllinen suunnittelu ja oppiminen lähtivät liikkeelle lasten omasta luovuudesta, mielikuvituksesta ja taiteellisesta ilmaisusta.  Ilon sillat-projektissa taidekasvatuksen osallistavat menetelmät yhdistettiin moderneihin opetusteknologisiin sovelluksiin luoden uusia vuorovaikutuksellisen viestinnän muotoja erilaisiin oppimisympäristöihin. Lopuksi kaikki lasten tekemät animaatiot ja tarinat taltioitiin tiedekunnan vimeo-kanavalle ja julkistamista juhlistettiin kutsumalla niitä tehneet lapset perheineen sekä lastentarhanopettajat ja opettajat päiväkodeista, kouluista ja Lastenklinikalta yliopiston Tiedekulmassa toteutettuun opiskelijoiden juontamaan Ilon sillat-tapahtumaan.

Ilon sillat-kanava: https://vimeo.com/channels/ilonsillat

LISÄTTYJÄ TODELLISUUKSIA JA SOIVA PINTA-TAIDETYÖPAJAT ATENEUMISSA

Opettajankoulutuslaitoksen taito- ja taideaineiden sivuaineopiskelijat toteuttivat Helsingin yliopiston 375- juhlavuoden kunniaksi eheyttävää taidepedagogiikkaa yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa Sibelius ja taiteen maailma – näyttelyssä sekä Soiva pinta -taidetyöpajoissa. Samalla juhlistettiin Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta ja tuotiin säveltäjän ja hänen aikalaistensa taideteoksia elämyksellisellä tavalla lasten kokemusmaailman piiriin.

Opiskelijoiden suunnittelemilla taidepedagogisilla museokierroksilla oli mukana musiikki, draama sekä uuden teknologian mahdollistama taideteoksiin lisätty todellisuus. Esi- ja alakouluryhmät kohtasivat museokierroksilla draamallisen elämyksen muodossa mm. säveltäjä Sibeliuksen, viulunsoittajan, kalevalaisen lauluryhmän viisikielisine kanteleineen sekä saivat yhtyä mukaan laulamaan Finlandia-hymniä. Uutta teknologiaa sovellettiin niin, että iPadeissa olevien Aurasma-sovellusten kautta taideteoksista avautuvat niihin lisätyt todellisuudet.

Linkki videoon: https://vimeo.com/hufbs/sibelius

ULKOILMAPEDAGOGIIKKAA JA TAIDEKASVATUSTA

Suomi on maailman metsäisimpiä maita. Suomen pinta-alasta on 71,6 prosenttia metsää. Metsä liittyy monin tavoin suomalaisen ihmisen elämään ja historiaan. Metsässä liikutaan kaikkina vuodenaikoina ja sen vuoksi se tarjoaakin oivan oppimisympäristön lapsille myös vuoden pimeimpänä aikana. Metsän mytologia ja olennot ovat tulleet suomalaisille tutuiksi kansalliseepos Kalevalan ja monien metsään liittyvien tarinoiden ja satujen kautta.

Taidepedagoginen produktio ”Menninkäisten matkassa” toteutettiin joulukuussa 2015 yhteistyössä Haltian luontokeskuksen kanssa. Taidepedagogisille metsäseikkailukierroksille osallistui espoolaisten esikouluryhmien lapsia. Nuuksion kansallispuisto tarjosi kauniin oppimisympäristön, johon sadunomainen tarina kotia etsivistä metsän menninkäisistä oli tehty.

Metsäseikkailussa yhdistyivät moniaistisella tavalla kädentaidot, luonnossa liikkuminen, metsän tuoksut ja maut, tanssi, musiikki, draama ja arkkitehtuurikasvatus siihen sadun lumottuun maailmaan, jossa lapset seikkailuaan menninkäisten kanssa olivat. Samalla teema kätki sisäänsä empatiakasvatusta ja ajatuksen kotia etsivien maahanmuuttajien auttamisesta ja tukemisesta.

Linkki videoon: https://vimeo.com/167258255

KT, dosentti Inkeri Ruokonen, Helsingin yliopisto