Lastentarhanopettajan koulutuksen historian kuvakavalkadi Lastentarhamuseossa

lm_vk_19_004

Opiskelijat käsitöissä Ebeneserissä. Opetusta johtaa veiston- ja käsityönopettaja Hildur Holmström. Kuva on vuodelta 1939. (Kuva: Ebeneser-säätiö)

Lastentarhamuseossa avautui keskiviikkona 18.1.2017 pienimuotoinen valokuvanäyttely 125 vuotta Suomen tulevaisuuden tekijöitä. Esillä on valokuvia Ebeneser-säätiön arkistosta eri vuosikymmeniltä – vanhin esillä oleva kuva on aivan vuosituhannen alusta, noin vuodelta 1900, ja kuvien kautta päästään aina 1990-luvulle saakka. Esillä on myös selailtavaa materiaalia, kuten opetusmonisteita, opetussuunnitelmia ja muuta lastentarhanopettajan koulutuksen historiaan liittyvää.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan Lastentarhamuseon avoinnaoloaikoina, eli keskiviikkoisin klo 12-18 (alle 16-vuotiaat ilmaiseksi, aikuiset 4 euroa ja opiskelijat ja eläkeläiset 2 euroa) aina maaliskuun 2017 loppuun asti.

20170118_163541a

20170118_163639a

Lastentarhamuseo sijaitsee Helsingin Sörnäisissä osoitteessa Helsinginkatu 3-5. Museo on Ebeneser-säätiön ylläpitämä ja toimii vuonna 1908 valmistuneessa Ebeneser-talossa. Näyttelyssä pohditaan työläiskodin lapsen matkaa kodista lastentarhaan, esitellään Ebeneserin lastentarhan arkea ja Sörnäisten historiallista miljöötä. Museossa voi eläytyä 1900-luvun lasten elämään pukemalla ylleen lastentarhoissa käytetty työtakki tai esiliina. Millaista oli ennen vanhaan? Mitä silloin lastentarhassa tehtiin? Mitä ovat Fröbelin palikat? Millaisia pieniä työtehtäviä lapset lastentarhoissa tekivät? Miltä näytti johtajattaren huone? Näihin ja moneen muuhun mieltä askarruttavaan kysymykseen saa vastauksen Lastentarhamuseossa. Vuonna 2016 avautui myös sekatavarakauppa Toimela, jossa pääsee leikkimään kauppaleikkiä, käyttämään vanhaa kassakonetta ja tutkimaan, mitä kaikkea kaupassa myytiin vuosikymmeniä sitten! Lastentarhamuseossa saa leikkiä!

20170118_104321