Terveisiä päiväkodista: Missä menee raja?

Terveisiä päiväkodista -sarjaa jatkaa tamperelainen lastentarhanopettaja Kaisa Harju, aiheenaan päiväkotien erilaiset rajat ja se, mihin lastentarhanopettajaa tarvitaan.

kari2

Kuva: Ebeneser-säätiö

Treenailin nuorempana tyttönä biljardia. Nuoriso-ohjaaja, joka minua opetti, puhui aina ”hiuksen hienosta leikkauksesta”, kun pallo piti lyödä säkkiin. Hiuksen hienoja ovat myös monet rajat päiväkoti- ja eskarimaailmassa.

Otetaan esimerkiksi lapsille tärkein asia: leikkiminen. Kaksi lasta, vaikkapa ystävykset haluavat leikkiä kaksin. Kolmas kaveri pitäisi ottaa mukaan leikkiin, koska kaikki otetaan mukaan leikkiin. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Harjoitellaan yhdessä toimimista ja erilaisuuden hyväksymistä. Mutta. Mutta kun se kolmas kaveri kiusaa. Se saattaa lyödä, vähintään tönäistä. Purkaa rakennelmat tai heitellä nukkevauvoja. Rikkoa leikin. Missä kulkee hyväksymisen sekä sietämisen ja toisaalta omien puolien sekä oikeuksien pitämisen raja? Missä kulkee sosiaalisten taitojen harjoittelun ja hyvän, onnistuneen leikin raja, mikäli näitä kahta ei voidakaan yhdistää? Missä menee raja, paljonko aikuinen voi sanella oppimisen nimissä kestämään tilanteita, joissa itsekään ei kestäisi olla. Hiuksen hieno on myös raja, kuinka pitkälle voi lasta opettaa puolustamaan itseään toimivasti menemättä kuitenkaan liian pitkälle ja huonon käytöksen tuolle puolen.

Toivottavasti tässä esimerkkitilanteessa, ennen kuin raja ylitetään kenenkään sietämisen, kärsivällisyyden tai hyvinvoinnin kustannuksella, astuu esiin koulutuksen saanut lastentarhanopettaja, joka on ollut hereillä erityispedagogiikan luennoilla. Opettaja, joka on saanut esimerkiksi Nepsy-koulutuksen tai ehkä tietää jotain pienten lasten vertaissovittelumenetelmästä Mini-Versosta. Koulutuksensa ja kokemuksensa avulla opettaja osaa auttaa ja tukea haastavasti käyttäytyvää lasta. Hän tekee havaintoja, miettii onko taustalla mahdollisesti tunne-elämän haasteita tai vasta kehittymässä olevia sosiaalisia taitoja. Keinot lapsen tukemiseksi hän toki miettii tuntien lapsen paremmin. Toimisivatko liikennevalojen käyttäminen (joista käytetään paljon vihreää!), yhteinen sopimus, palkitseminen timanteilla, tarvitaanko kuvatukea tai tarvitseeko hän muunlaista apua leikkitaitojen kehittämisessä ja leikkeihin liittymisessä. Opettaja siis jalkautuu lapsen kanssa leikkiin ja tukee häntä positiivisella palautteella. Eikä opettaja unohda jonakin toisena hetkenä mahdollistaa myös tämän ystäväkaksikon ihan kahdenkeskistä leikkiä!

Hiuksen hienot ja seitin ohuet ovat rajat myös liikunnallisuudessa. Missä on raja liikkuvan leikin ja riehumisen välillä? Liikuntaa tulisi lisätä, mutta sisällä ei saisi juosta. (Ehkä iloisesti hypähdellä, kuten viisas kollegani määritteli.) Ulkona jäällä on kiva liukua ja laskea, yhdessä ja erikseen, mutta raja on hyvin häilyvä ennen kuin jotain sattuu. Miten rajata yhteiset säännöt, kun taitotaso sekä lähtökohdat liikkumiselle ovat hyvin erilaiset? Tässä tilanteessa lastentarhanopettaja lisää liikuntaa ja toiminnallisuutta kaikkeen tekemiseen, kuten Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja Esiopetussuunnitelma määrittävät. Hän on aktiivisesti läsnä ja huomaa, milloin liikuntaa tulee lisätä sekä toimii liikkumisen mahdollistajana.

Ennen kuin omat rajani tulevat vastaan, pohdin vielä omiani ja ammattikuntamme rajoja. Olemme joustavia ja sopeutuvia, positiivisella asenteella eteneviä ja selviämme siitä, mitä vastaan tulee. Otetaan esimerkiksi työajan pidennys ja lapsiryhmien kasvu, ja mitä näitä nyt on. Missä sitten tulee vastaan meidän rajamme joustavuudessa? Milloin me sanomme: Me emme enää jousta! Ei käy! Me tiedämme ja osaamme tämän. Nyt on teidän vuoronne kuunnella meitä! Lapsen ja lapsiryhmän edun nimissä. Tulevaisuuden hyvinvoinnin nimissä.

Terveisiä kasvatus- ja opetusalalta:  Rajataan kun tavataan!

Kaisa Harju
Kirjoittaja toimii lastentarhanopettajana Tampereella.