Esi- ja alkuopetusta opiskelemassa: Virvon, varvon, vitsa on uusi

Huomasimme iloksemme, että edellinen blogikirjoitus herätti lukijoissa keskustelua. Muistutammekin siitä, että kirjoituksia on mahdollista ja suotavaa tosiaan myös kommentoida!

Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen aineopintojen opiskelijat toteuttivat lauantaina 8.4.2017 Lastentarhamuseossa taidetapahtuman. Kurssin opiskelijat tuottavat juhlavuoden blogiin muutamia kirjoituksia lastentarhanopettajuuteen, taidekasvatukseen, esi- ja alkuopetukseen ja lapsuuteen liittyen. Ensimmäisinä kirjoittajina toimivat Auli Stenberg, Mira Haranko ja Anni Jänkälä.

Toteutimme osana opintojamme taidetyöpajan Helsingin Lastentarhamuseolla palmusunnuntaita edeltävänä lauantaina. Tarkoituksemme oli yhdessä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa vahvistaa erästä suomalaista kansanperinnettä, virpomista, askartelemalla itse virpomisvitsat. Tavoitteenamme oli tukea lasten luovaa ilmaisua ja mahdollistaa heille onnistumisen ja ilon kokemuksia käsillä tekemisen parissa.

Virvon1

Mielestämme päivän parasta antia oli se, kun näimme lasten yhdessä vanhempiensa kanssa suunnittelevan ja sitten toteuttavan mitä kauneimpia virpomisvitsoja. Yhdessä tekeminen tuotti silmin nähden molemminpuolista iloa. Moni vanhempi totesikin, ettei ollut askarrellut aikoihin, mutta nyt tilaisuuden tarjoutuessa ja vanhempien askartelussa alkuun päästyään innostus alkoi jo viritä uudelleen. Vanhemmat jakoivat keskenään ja lapsilleen muistoja omasta lapsuudestaan. Siitä, miten he olivat pukeutuneet noidiksi ja kuinka virpominen oli yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista. Lapset puolestaan kertoivat uusista oppimistaan virpomisloruista ja odottivat tulevaa palmusunnuntaita innokkaasti. Moni kertoikin menevänsä isovanhempiensa luokse virpomaan. Osa lapsista tosin piti omasta vitsastaan niin paljon, että piti hieman harkita, raaskiiko siitä luopua. ☺ Ehkä monen lapsen kotona alkoikin vielä iltapäivällä ahkera askartelutuokio uusien vitsojen parissa.

Virvon2

Virvon varvon vitsa on uus,
aivan niin kuin kukkiva kuus.
Elämän onnea toivotan sulle,
nöyrästi pyydän palkkaa mulle.”

Oli ihanaa huomata lapsissa sekä vanhemmissa rauhoittumisen ja keskittyneisyyden hetki heidän luodessaan jotain omaa ja kaunista. Työpajassa vallitsi lämmin tunnelma ja tila oli täynnä tekemisen iloa. Monessa lapsessa huomasi myös sen, kuinka ylpeitä he olivat tekemästään ja myös vanhemmat ihastelivat omia tekeleitään, aidosti ja kainostelematta. Ehkä tässä kohtaa onkin hyvä muistaa se, kuinka tärkeää meille lasten parissa töitä tekeville ja lasten vanhemmille on, että voimme rohkeasti olla ylpeitä onnistumisistamme ja näin näyttää lapsille esimerkkiä. Omasta tuotoksesta saa ja pitääkin olla ylpeä ja iloinen. Myös me ihastelimme lasten vitsoja ääneen, kehuimme ja kannustimme heitä.

Meille kolmelle opiskelijallekin nousi mieleen monta omaa rakasta muistoa siitä, kuinka virpomisvitsoja tehtiin yhdessä vanhemman kanssa innokkaasti aina ennen palmusunnuntaita. Vanhemmat eivät kelpuuttaneet mitä tahansa koristelua, vaan oksien somistamiseen oli tärkeää panostaa. Materiaalien keräys aloitettiin hyvissä ajoin, karkkipapereita säästettiin ja niistä tehtiin koristeita, isosiskoilta otettiin mallia, silkkipaperista taiteltiin kukkasia, piipunrasseja ja höyheniä kierrettiin oksien ympärille. Vitsojen koristelu oli tärkeää, sillä käytiinhän niillä virpomassa ja siten toivottamassa hyvää pääsiäistä sukulaisille, naapureille ja ystäville. Virpomisen jälkeen oli jännittävää palata kotiin ja nähdä, millaisia vitsoja omaan kotiin oli ilmestynyt muiden virpojien toimesta.

Taidepajan järjestäminen oli meille hieno oppimiskokemus ja oli suuri ilo nähdä perheitä yhdessä osallistumassa tapahtumaan. Toivoisimmekin, että vastaavanlaisia tapahtumia järjestettäisiin jatkossakin ja perheet osallistuisivat aktiivisesti niihin. Työpajat ovat oiva tapa kokeilla erilaisia asioita ja ehkä jopa löytää uusia mielenkiinnon kohteita. Lapsille tulisi mahdollistaa monipuolisia kokemuksia taiteiden parissa.

Virvon3

Tämän kuvan myötä haluamme kiittää kaikkia virpomispajaan osallistuneita lapsia ja vanhempia sekä toivottaa rauhallista pääsiäistä!

Pääsiäisterveisin: Auli, Anni ja Mira

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s