Varhaiskasvatusta opiskelemassa: Fröbelin palikat Lastentarhamuseossa

Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen aineopintojen opiskelijat toteuttivat lauantaina 8.4.2017 Lastentarhamuseossa taidetapahtuman. Kurssin opiskelijat tuottavat juhlavuoden blogiin muutamia kirjoituksia lastentarhanopettajuuteen, taidekasvatukseen, esi- ja alkuopetukseen ja lapsuuteen liittyen. Seuraavana vuorossa ovat Noora Saarinen, Enni Peltokorpi, Erno Helki ja Jasmiina Tuohilampi.

Helsingin Lastentarhamuseo 8.4.2017

Toteutimme osana esi- ja alkuopetuksen opintojamme työpajan, jossa rakensimme lasten kanssa yhteistoiminnallisesti Lastentarhamuseon Fröbelin jättipalikoilla. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme aluksi hieman Fröbelin palikoiden historiaa ja niiden perinteisiä käyttötarkoituksia, jonka jälkeen siirrymme tarkastelemaan rakenteluprojektin onnistumista osana Lastenterhanopettajamuseon taidetapahtumaa.

Fröbel1

Mitä ovat Fröbelin palikat?

Fröbelin puiset palikat, eli pedagogiset leikkilahjat, on kehittänyt saksalainen Friedrich Fröbel vuonna 1852. Hän ei halunnut tarjota lapsille valmiita leluja, vaikka oli sitä mieltä, että sen ajan lapsilta puuttuivat kunnolliset ja yksinkertaiset lelut. Siitä syntyi idea puisista palikoista, joiden tarkoituksena oli, että lapsi pystyi itse tekemään välineet leikkeihinsä.

Fröbelin oman pedagogisen opin mukaan lapsi tulisi käsittää aktiivisena ja omatoimisena toimijana, jonka luonnollista kehitystä tulisi tukea. Hän korosti kasvattajan ja lapsen välistä vuorovaikutusta sekä lapsenomaista opetusta. Hänen keksimillään palikoilla pystyi muun muassa leikkimään, laulamaan, tanssimaan ja kasvattamaan kasveja. Nämä kaikki osa-alueet olivat hänen kehittämänsä lapsikeskeisen kasvatusnäkökulman tärkeitä osasia.

Fröbelin palikat on jaettu viiteen eri lahjaan, ja ne tulisi antaa lapselle oikeassa järjestyksessä. Ensimmäiseen lahjaan kuului kuusi yksiväristä ja eriväristä palloa. Toinen lahja koostui puukuulasta, kuutiosta, lieriöstä ja hyrrästä. Lahjat 3-5 muodostuivat jaetuista kokonaisuuksista, eli esimerkiksi isosta kuutiosta, joka on jaettu joka sivulta kolmeen osaan. Yksi olennainen osa Fröbelin palikoita on myös se, että palikat paketoidaan joka kerta samalla tavalla järjestykseen omaan laatikkoonsa.
Fröbel2

Fröbelin jättipalikoilla toteutettu työpaja

Alexander Reichstein, Taina Sillanpään ja Martin Hackenberin muodostaman kansainvälisen työryhmän toteuttamat Fröbelin jättipalikat olivat suosittu osa lapsille suunnattua taidetapahtumaa. Työpajan teemana oli rakentaa unelmien kaupunkia, jonne lapset rakensivat esimerkiksi linnan, majan, sohvan, autoja, raketin ja leijonan.

Vaikka annoimme lapsille teeman, jonka mukaan rakennella, oli tavoitteena kuitenkin toteuttaa mahdollisimman lapsilähtöistä toimintaa. Olikin hienoa nähdä, kuinka monipuolisia ideoita ja toteutustapoja lasten mielikuvituksesta lähti kehittymään.

Työpajassa kehittyivät lasten tiimityötaidot, luovuus ja itseilmaisu. Rakentelu harjoittaa myös motorisia taitoja ja matemaattisia taitoja.

Rakentelutyöpajaan osallistui monenikäsiä lapsia, taaperoista yläkouluikäisiin ja jopa aikuiset innostuivat rakentelemaan. Tällaisessa toiminnassa näkyykin hienosti, kuinka eri ikäiset lapset voivat toimia yhteistyössä. Erityisesti pienemmät lapset tarvitsivat aluksi rohkaisua, jotta uskalsivat lähteä toteuttamaan ideoitaan, mutta aikuisen tuella mahdollistuivat monet upeat rakennelmat, eikä moni olisi rakentelussa alkuun päästyään malttanut lopettaa lainkaan!

Fröbel3

Fröbel4

Fröbel5

Lisätietoa Lastentarhamuseon Fröbelin palikoista:

Terveisin,

Noora, Enni, Erno ja Jasmiina

PS. Viime sunnuntain Helsingin Sanomat kirjoitti Fröbelin palikoista ja Lastentarhamuseon ulkoleikkipalikoista (lue juttu tästä, jutun lopusta voit klikata auki vielä erillisen tekstin jättipalikoista). Lastentarhamuseo on suljettu putkiremontin vuoksi, mutta yleisö on tervetullut leikkimään Ebeneserin pihalle (Helsinginkatu 3–5) tiistaina 25.4. klo 15–18. Tuolloin otetaan esiin Alexander Reichsteinin suunnittelemat jättipalikat sekä pedagogisesti kehittävät Fröbelin palikat.