Varhaiskasvatusasiaa: Lastentarhanopettaja jättää vahvan jäljen lapsen oppimispolulle

Seuraavaksi Varhaiskasvatusasiaa-kirjoitussarjaa jatkaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opettaminen on tärkein taideteokseni. Näin todettiin taiteilija Joseph Beuyes´n näyttelyesitteessä Espoon EMMAssa. Tähän lauseeseen kiteytyy kuva opettajan työstä. Opettajan työ on vaativa ammatti. Siinä tarvitaan vahvaa, koulutuksella hankittua, syvällistä osaamista sekä moninaisia taitoja ja kykyjä. Opettajan työ on kuin taidemaalarin väripaletti, jossa opettajalla on joukko erilaisia lapsia, erilaisista lähtökohdista ja erilaista taustoista, erilaisista kulttuureista. Opettajan työssä on väripaletin koko kirjo, välillä siinä on tummia sävyjä ja välillä auringon keltaista ja räiskyvää punaista.

Työssään opettaja vahvistaa ja opettaa jokaista lasta yksilönä mutta myös ryhmänä. Taidemaalareiden teokset ovat pysyviä ja niitä ihaillaan vielä vuosikymmenien päästä. Mutta niin näkyy myös opettajan vaikutus ja jälki lapsen ja nuoren oppimispolulla. Tämän tästä voi lukea kirjallisuudesta kertomuksia siitä, miten opettaja, yleensä se ensimmäinen, vaikutti jonkun henkilön harrastuksen aloittamiseen, itsetuntoon tai miten opettaja rohkaisi yrittämään ja rikkomaan rajojaan. On myös paljon kertomuksia siitä, miten opettaja vahvisti ja tuki lasta niin, että oppimisvaikeudet jäivät unholaan ja oppimisen into kirkastui. Nämä kertomukset pitävät sisällään aina viestin, että opettajan teoilla ja työllä oli koko elämään vaikuttava merkitys.

Lastentarhanopettajan on yleensä lapsen ensimmäinen opettaja ja opettajan jälki lapsen oppimispolkuun on vahva.

Lastentarhanopettajia on koulutettu maassamme 125 vuotta.  Lastentarhanopettajakoulutuksen vakinaistamisesta yliopistollisena koulutuksena taitettiin peistä aktiivisesti pitkälti yli 20 vuotta. Kaikkien koukeroiden ja uhkakuvien jälkeen koulutus kuitenkin vakiintui yliopistoissa annettavana koulutuksena 1995. Tämä oli vahva voitto opettajajärjestöjen vaikuttamistyölle.

Meillä on pula yliopistollisen koulutuksen saaneista lastentarhanopettajista. Tämä johtuu pitkälti siitä, että lastentarhanopettajien koulutusmäärien arviointi oli retuperällä aikana, jolloin ratkottiin päivähoidon ja varhaiskasvatuksen hallinnon kehittämistä. Tämä vaihe kesti lähes 15 vuotta. Se oli pysähtyneisyyden aika.  Kumpikaan hallinto, ei sosiaalitoimi eikä opetustoimi, ottanut vahvaa otetta päivähoidon ja varhaiskasvatuksen kehittämiseen ja lastentarhanopettajakoulutuksen määrälliseen lisäämiseen.

Nyt yliopistollisen lastentarhanopettajakoulutuksen sisäänottoja on selkeästi lisätty mutta se ei ole vielä riittävästi. Kestää aikansa, kunnes pysähtyneisyyden vuodet kiritään takaisin. OAJ vaatii ja vaikuttaa vahvasti siihen, että yliopistollista lastentarhanopettajakoulutusta lisätään nyt reippaalla vauhdilla. On taattava jokaiseen päiväkodin lapsiryhmään vähintään yksi yliopistollisen koulutuksen saanut opettaja. Toisaalta tavoitteenamme on, että 50% päiväkodin hoito- kasvatus-ja opetushenkilöstöstä on opettajia, kansainvälisten suositusten mukaisesti.

Opettajatarve varhaiskasvatuksessa on suuri, sillä ensimmäiset lakisääteiset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, varhaiskasvatuksen OPS, on astunut voimaan. Nyt tarvitaan opettajia, jotka toteuttavat näitä vaativia pedagogisia tavoitteita.

Laadukkaan varhaiskasvatuksen merkitys on tutkimuksella todettu vahvaksi. Eri puolilla maailmaa sijoitetaan nyt voimakkaasti laadukkaan pedagogisen varhaiskasvatuksen kehittämiseen.

Luin juuri ruotsalaisesta opettajajärjestön lehdestä, kuinka Ruotsissa päiväkotien opetusta vahvistetaan uudistamalla opetussuunnitelmat ja selkiyttämällä opettajan roolia päiväkodeissa. Myös meillä on tarvetta vahvistaa opettajan rooli päiväkodin, varhaiskasvatuksen pedagogiasta vastaavana. Selkiyttäminen tulee tehdä lainsäännön tasolla.

OAJ:n 122 000 opettajan joukossa lastentarhanopettajat edustavat koulutuksen ja kasvatuksen ensimmäistä porrasta, kivijalkaa. Jokainen opettajajäsenemme tietää mikä merkitys on kivijalalla elinikäisessä oppimisessa. Lastentarhanopettaja kantaa vahvan vastuun tämän kivijalan rakentamisesta. Lastentarhanopettaja on merkittävä palanen muiden opettajien joukossa, opetus-ja kasvatusalan koko ketjussa sekä opettajien ammattijärjestössä.

Olli Luukkainen
Puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ