Suomen tasavallan presidentin tervehdys

Ohessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys lastentarhanopettajan koulutuksen 125-vuotisjuhlassa 20.10.2017.

Tänä vuonna saamme juhlia Suomen 100-vuotisjuhlaa hienossa tilanteessa. Maamme on melkein missä tahansa kansainvälisessä vertailussa maailman kärkimaiden joukossa. Suomi on hyvä maa elää. Mutta itsestään emme ole menestystämme saavuttaneet. Itsenäisyytemme vaikeina aikoina veteraani- ja jälleenrakentajasukupolvet ovat omalla, mittaamattoman arvokkaalla työllään luoneet vankan pohjan, josta me nuoremmat sukupolvet olemme voineet jatkaa.

Yksi menestyksemme tekijä on ollut maailmanluokan varhaiskasvatuksemme. Se on yksi suomalaisen hyvinvointivaltion vahvuuksista ja syy lienee siinä, että määrätietoinen työ varhaiskasvatuksen saralla on aloitettu jo 125 vuotta sitten. Pohjoismaista ensimmäisenä! Nykyään suomalaisilla perheillä on mahdollisuus viedä lapsensa osaavien ja omistautuneiden ammattilaisten hoitoon. Haastetta tässä tehtävässä kuitenkin riittää, sillä yhteiskunnan muutokset heijastelevat nopeasti myös lastentarhanopettajien työhön.

Aina ei muisteta sitä, kuinka suuri vastuu varhaiskasvatusalan ammattilaisina teillä on pienistä tulevaisuudentekijöistämme. Vastuuta pidetään myös arvossaan. Kun viime aikojen julkista keskustelua on seurannut, niin uskon kyllä, että arvostus työtänne kohtaan on kovin laajaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Toivottavasti se antaa myös hyvän pontimen jatkaa arvokasta työtänne.

Tämä tervehdyksen sanoin haluan kiittää teitä täydellä sydämellä tekemästänne työstä, toivottaa teille hyvää lastentarhaopettajakoulutuksen 125-vuotisjuhlavuotta sekä arvokasta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti