Varhaiskasvatusasiaa: Taiteilija varhaiskasvatuksessa

Seuraavaksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja ja Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja, TaT Päivi Setälä pohtii taiteilijoiden roolia varhaiskasvatuksessa.

Taiteilija on saapunut päiväkotiin. Pieni Verneri kiertelee ja kaartelee huolestuneena eteisaulassa; ei kai hän vaan joudu taidehommiin. Taide ei todellakaan ole hänen juttunsa.

 – Minä en ole luova! Verneri huutaa ovenraosta ja poistuu suurieleisesti päivähuoneeseen.

Monella paikkakunnalla päiväkotien henkilökuntaa rikastuttaa ammattitaiteilija, joka voi lasten kanssa toteuttaa seinämaalauksia, näytelmiä tai musiikkiesityksiä. Taiteilijat ovat päiväkodeissa toisinaan jopa kuukausipalkkalaisina, mutta useimmiten he ovat vierailijoita lyhytaikaisissa projekteissa.  Taiteilija työskentelee päiväkodissa yhteistyössä lastentarhanopettajien kanssa ja tietenkin myös osa lastentarhanopettajista on taiteilijoita. Moniammatillisessa yhteistyössä on omat haasteensa ja taiteilija varhaiskasvatuksessa hakee vielä paikkaansa.

Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat edellyttävät toiminnalta laaja-alaista osaamista, toimintakulttuurin kehittämistä ja lapsen oikeutta leikkiä, oivaltaa ja olla osallinen. Päämäärät eivät sinänsä ole uusia, mutta niihin etsitään uusia näkökulmia. Ajattelen, että taide voi yhä voimakkaammin olla lastentarhanopettajien työkalu.  Enkä puhu nyt soveltavasta tai osallistavasta taiteesta, vaan taiteesta laajasti ja erityisesti niistä mahdollisuuksista, joita varhaiskasvatukseen palkattu taiteilija voi avata tai, miten taiteilija-lastentarhanopettaja voisi käyttää taiteellista osaamistaan enemmän myös päiväkotityössään.

Taiteilijoidenkin työ on muutoksessa ja vapaan taiteilijatyön rinnalle on kehittymässä erilaisia vaihtoehtoja. Kyse ei ole vain reaktiosta yhteiskunnalliseen muutokseen ja työtilaisuuksiin, vaan tarve lähtee myös taiteilijoiden omasta kokemuksesta. Cuporen erikoistutkija Sari Karttunen puhuu laajentuvasta taiteilijuudesta ja hybriditaiteilijuudesta. Taiteilijat omaksuvat uusia taitoja, joilla parantavat mahdollisuuksiaan tehdä taiteellista työtä, tai etsiytyvät uudenlaisiin työtehtäviin, jotka tukevat taiteilijuutta. Näin taiteilijat ovat löytäneet tiensä myös päiväkoteihin. Taiteilijat haluavat käyttää osaamistaan monipuolisesti ja etsivät uusia väyliä taiteen toteuttamiseen. Samalla taiteilija tuo työyhteisön toimintaan uutta näkymää sekä ilahduttavaa että toisinaan myös ravistelevaa oivallusta.

Onnenkiven_taidevessa_kuvaKalleKolin

Porin Onnenkiven päiväkodissa kuvataiteilija Veijo Setälän ja lasten toteuttama taidevessa.

Paljon mediahuomiota sai pari vuotta sitten Vantaalla käynnistynyt Taikava-hanke, jossa varhaiskasvatukseen palkattiin kymmenen taidepedagogia. Taikava on hyvä esimerkki taiteen mahdollisuuksista päiväkodeissa ja niistä vaatimuksista, mitä taiteilijana toimiminen päiväkotiyhteisössä vaatii puolin ja toisin. Taikavassa taidepedagogien tehtävänä oli tuoda toimintaan uudenlaisia keinoja ja menetelmiä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi. Ajatuksena oli taiteen keinoin tarjota lapsille voimavaroja ja taidekeskeisiä ratkaisuja arjen tilanteisiin. Taidepedagogit eivät kaikki olleet taiteilijoita, mutta he käyttivät työssään taiteen menetelmiä. Toimintamalli on vakinaistettu syksyllä 2016 ja mallia on toteutettu myös Kirkkonummella ja Oulussa. Taikavassa mukana olleet taiteilijat ovat pitäneet hyvin puoliaan, jotta taiteilijatyön vaatimat edellytykset täyttyvät.

Voidakseen toimia päiväkodissa taiteilija tarvitsee toimivan vuorovaikutussuhteen lapsiin. Tämä ei onnistu, mikäli ryhmät ovat suuria tai osallistujat, saati koko ryhmän vaihtuvuus on suurta. Lapsilähtöinen taiteellinen työskentely edellyttää lasten kuuntelemista herkällä korvalla, eleitä ja hiljaisia signaaleja tunnistaen.  Taiteilijalta vaaditaan sensitiivisyyttä ja toimipaikalta ymmärrystä taideprosessin erilaisiin vaiheisiin. Parhaimmillaan näissä yhdistyy monialainen osaaminen laajemmin kiinnostaviksi taideprojekteiksi.

Varhaiskasvatuksen työyhteisöön palkattu taiteilija avaa lapselle ilmaisun mahdollisuuksia ja niissä toteutuu moni varhaiskasvatussuunnitelman tavoite. Luovan toiminnan kautta löydetään yksilön omaa kokemusta, kiinnostuksia ja persoonallista kasvua myönteisesti tukeva taiteellinen työskentelytapa, joka motivoi ajattelemaan asioiden perustaa, yhteyksiä ja merkitystä. Samalla voi syntyä taiteellisesti, kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti puhuttavia ja koskettavia tapahtumia, elämyksiä ja teoksia. Koska taiteilijan työ lähtee persoonasta, ovat päiväkotitaiteilijoiden toimintatavat ja tuotokset hyvin erilaisia. Toiminnan kiinnostavuus onkin erilaisuudessa ja lopputulosten ennakoimattomuudessa.

Porin lastenkulttuurikeskuksessa taiteilijat ovat pitkään tehneet yhteistyötä eri päiväkotien ja lastentarhaopettajien kanssa. Kuvataiteilija Veijo Setälän monivuotinen yhteistyö Onnenkiven päiväkodin kanssa on tehnyt päiväkodista kokonaistaideteoksen. Niin sisätiloissa kuin ulkona on lapsien ja taiteilijan yhdessä suunnittelemat ja toteuttamat teokset. Ensimmäinen ulkomaalaus on proosallisesti nimetty Julkiseksi teokseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Julkinen teos -seinämaalaus Onnenkiven päiväkoti, Pori

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutustaidot ja monilukutaito kehittyvät kuin itsestään taiteilijan kanssa työskennellessä. Monilukutaito tulee myös ymmärtää laajasti. Se ei ole vain digitaalisia taitoja, vaan taitoa ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Taiteella on tähän monia keinoja.  Onnenkiven päiväkodissa lapset ovat saaneet kokeilla osaamistaan niin teosten suunnittelussa kuin toteuttamisessa. Teokset eivät ole jääneet vain päiväkodin tilaan, sillä merkillisin yhteisteos on ollut liikkuva maalaus, jossa viitenä eri vuotena maalattiin taiteilijan Toyota Corolla ja sillä huristeltiin ympäri Suomea. Iltasanomat toi asian otsikkoihin kysymällä ”Pilaako kulttuuriväki hyvän käyttöauton” ja kysyi samalla gallupissaan ” Onko se taidetta, että lapset maalaavat auton?” No onko? Neljäkymmentä prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että on se taidetta.

kaikkiautot

Taideauto – katso ”Sykähdyttävä sydämellinen auto” -video klikkaamalla tästä!

Taiteilijalta työskentely työyhteisössä vaatii vuorovaikutustaitoja, organisointitaitoja ja kykyä tasapainottaa liian matalat toiveet ja utopiat. Toisinaan taiteilijalta toivotaan kaikkea; niin työyhteisön ilmapiirin parantamista kuin virkistävän ympäristön luomista – ja aivan liian usein minimaalisilla budjeteilla – toisinaan ammattitaiteilijan tehtävä supistuu valmiiksi suunnitellun teoksen materiaalien hankintaan.  Taiteilijan asettuminen päiväkotiin on pohdintojen paikka, tarvitaan yhteisen ymmärryksen muodostamia keskusteluita, jotta työyhteisön tarpeet ja taiteilijan omat päämäärät ja taidot kohtaavat.  Tämä kaikki vaatii työaikaa ja resursseja. Epävarmuuden, keskeneräisyyden ja kaaoksen sietokyky on keskeistä taiteilijan työssä niin itsenäisesti kuin työyhteisössä toimivalla.

Taiteilijan kanssa toteutuvassa lapsilähtöisessä työskentelyssä lapsen ilmaisu on harjaantumattoman tekijän traditiotietoisuuden ja kokeilevuuden yhdistelmää. Lapsi on tämän kaltaisessa työskentelytavassa aktiivinen toimija, ei vain toimintojen kohde. Hän osallistuu omana persoonanaan taiteelliseen työskentelyyn. Taiteilijan kyky viedä hapuileva kokemus ja tavoite yhteiseen ilmaisuun on voima, jota tarvitsemme tässä muuttuvien organisaatioiden ja suunnitelmien maailmassa.

Joka aamu Verneri käy varmistamassa, ettei taiteilija tänäänkään tule häiritsemään häntä taidejutuillaan.  Maalaus valmistuu ja taiteilija poistuu päiväkodista. Verneri huokaisee helpotuksesta.

Taide ei ole kaikkien juttu, mutta monen se on.

PÄIVI SETÄLÄ
Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja

Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja, TaT

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s