Varhaiskasvatusta opiskelemassa: Laulupiirtämistä lastentapahtumassa

Juhlavuoden jälkeisissä tunnelmissa julkaisemme blogissa vielä muutamia kirjoituksia  Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen aineopintojen opiskelijoilta. Seuraavassa opiskelijat kuvaavat toteuttamaansa työpajaa. Laulupiirtämisen työpaja toteutettiin Lastentarhamuseossa lauantaina 7.4.2018 klo 11-14.

laulu1

Toteutimme taidepajapäivänä yhdessä-teemalla laulupiirtämispajan. Pajan suunnittelimme innostuttuamme tutustumaan suomalaiseen laulupiirtämisen menetelmään. Menetelmä on taide- ja musiikkikasvatuksen integroiva menetelmä, jossa luovasti yhdistyy laulaminen, loruttelu, kuvallinen ilmaisu sekä kehollinen ilmaisu. Minna Lappalainen on kehittänyt tämän elämyksellisen ja toiminnallisen sekä moniaistisen menetelmän. Laulupiirtämiseen liittyy oppimateriaali, jonka aihepiirit kumpuavat lasten maailmasta.

Laulupiirtäminen aloitetaan usein keholla ja liikkuen sekä ilmaan tai vaikka kaverin selkään piirtäen. Suuri lattiapaperi, hiekkaan piirtäminen ulkona tms. on seuraavaksi piirtämisen kohteena. Koska menetelmä on moniaistinen, se auttaa ohjaamaan lasten tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja osallistumaan aktiivisesti ja innostuen. Laulupiirtämisellä voidaan tukea niin kielellisiä kuin motorisia taitoja sekä auditiivista ja visuaalista hahmottamista. Laulupiirtäminen on elämyksellistä luovaa piirtämistä.

Työpajamme tavoitteina oli luoda iloinen ja mukaansatempaava laulupiirtämishetki lapsille ja vanhemmille. Samalla halusimme esitellä toiminnallisesti laulupiirtämismenetelmää ja että me, kasvattajat, sisäistäisimme laulupiirtämismenetelmän keskeiset osiot käytännön kautta. Halusimme luoda työpajaan osallistujille vuorovaikutuksellisen toimintahetken tekemisen ilon kautta. Tavoitteenamme oli myös käydä läpi kokemuksellisesti kevään tunnuspiirteitä.

laulu2

Työpajan valmistelut aloitimme edellisenä iltana valmistamalla mm. ovikyltit sekä työpajoihin ilmoittautumislistat. Kuhunkin työpajaan oli mahdollista ilmoittautua kahdeksan lapsen ja aikuisen muodostamaa työparia. Työpajat oli suunniteltu alkaviksi puolen tunnin välein. Alkuvalmistelut sujuivat nopeasti, sillä lattialle tarvittiin vain iso paperi sekä väriliidut, cd-soitin sekä Laulupiirtäminen-kirjassa oleva cd-levy.

Työpajassamme työskenteli neljä opiskelijaa. Olimme kaikki pukeutuneet kevään värit -teeman mukaisesti täti keltaiseksi, täti siniseksi, täti punaiseksi sekä täti vihreäksi. Työpajan aluksi esittäydyimme Väriarvoituksia-laulun sanoin, johdatellen työpajaan osallistuvia lapsia ja aikuisia tulevaan teemaan. Varsinaiseen laulupiirtämiseen siirryimme Taikakynä-lorun siivittäminä, jonka jälkeen lähdimme piirtämään ilmaan aurinkoja, Aurinko-laulua kanteleen säestyksellä laulaen ja siitä vähitellen paperin äärelle laskeutuen. Laulu toistettiin ja aurinkoja piirrettiin liiduilla isoon yhteiseen paperiin. Auringon jälkeen taivaalle ilmestyi Pilvi-laulua lorutellen pilvenhattaroita ensin kehollisesti ilmaan piirtäen ja sitten taas paperiin liidulla piirrellen. Pian taivaalle ilmestyneistä pilvenhattaroista alkoi yllättäen keväinen sade, jonka musiikin ja laulun kuulimme cd:ltä. Sadepisaroiden tavoin kipitimme yhdessä paperia ympäri musiikin soidessa ja lauluosuuksien aikana laskeuduimme piirtämään rytmikkäästi pieniä sadepisaroita paperiin. Sateen lakattua ilmoille kaarteli ihanan keltainen Sitruunaperhonen, joka opasti aikuisen piirtämään Perhonen-laulun rauhallisen melodian tahdissa sormella tai koko kämmenellä perhosen siipien muotoja ja lentoa lapsen selkään. Väriliiduilla piirsimme vielä kaikki yhdessä kauniita kevätperhosia ja niiden lentojälkiä paperiin kauniin perhoslaulun soidessa taustalla.

laulu3

Kunkin työpajan päätteeksi saimme pysähtyä ihailemaan kauniita kevään värejä ja muotoja, joita olimme yhdessä saaneet paperille aikaiseksi. Laulupiirtämisen lumo näkyi ja tuntui osallistujissa, joten olisimme varmasti voineet viettää paljon pidemmänkin ajan laulupiirtämisen äärellä. Pajan toimintaan osallistujia jännitti enemmän, kun tuokio toteutettiin pienessä ryhmässä. Kosketus perhoslaulussa auttoi rentoutumaan. Tuokioiden aikana ilmeiden ja eleiden käyttäminen tuki ohjeiden sisäistämistä. Tässä yhdessä liikkumisen, piirtämisen ja laulamisen työpajassa syntyi rauhallinen ja lämmin ilmapiiri. Tämän työpajan arvioinnissa on syytä kiinnittää huomio onnistuneeseen yhteistyöhön, jonka tuloksena luotiin eteenpäin soljuva toiminnallinen kokonaisuus, jota oli ihana toteuttaa ja katsella. Työpajan järjestäjien tekemä pajan hyvä esivalmistelu tuki ryhmän kiireetöntä työskentelyä ja antoi aikaa myös omalle rauhoittumiselle ja keskittymiselle laulupiirtämiseen. Ainakin pieni maistiainen oli nyt annettu ja kiinnostus laulupiirtämistä kohtaan oli varmasti herännyt monen osallistujan kohdalla!

Ulla Pulkkinen, Miisa Nwajei, Pirkko-Mari Ahola, Anu Talvio-Julkunen

Lisää tietoa laulupiirtämisestä, materiaaleista ja kursseista löydät täältä: https://www.laulau.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s