Varhaiskasvatusta opiskelemassa: Rakennetaan unelmien kaupunki

Juhlavuoden jälkeisissä tunnelmissa julkaisemme blogissa vielä muutamia kirjoituksia  Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen aineopintojen opiskelijoilta. Seuraavassa opiskelijat kuvaavat toteuttamaansa työpajaa. Unelmien kaupunki -työpaja toteutettiin Lastentarhamuseon tapahtumassa lauantaina 7.4.2018 klo 11-14.

Toteutimme osana esi- ja alkuopetuksen opintojamme taidepajan, jossa rakensimme yhdessä lasten kanssa Unelmien kaupunkia. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme taidepajan sisältöä.

U1U2

Idea Unelmien kaupungista sai alkunsa siitä, että meitä kiehtoi ajatus rakenteluun ja arkkitehtuuriin liittyvästä työskentelystä, johon kaupunkiympäristö tuntui sopivan mainiosti. Taidepajamme toimintaidea nojaa fröbeliläisen pedagogiikan ajatukseen leikistä lapsen tärkeimpänä oppimisen välineenä.

Rakentelun ja leikin tueksi heijastimme seinälle erilaisia kaupunkikuvia, joiden tavoitteena oli inspiroida lapsia työstämään heidän Unelmien kaupunkia. Kaupunkikuvista syntyikin mielenkiintoista keskustelua lasten kanssa, sillä heitä kiinnostivat kuvissa erityisesti niiden fiktiiviset ja todelliset piirteet.

Rakenteluun varasimme museolla olevia puupalikoita, joista suunnittelimme Unelmien kaupungin rakentuvan. Lasten oli siis tarkoitus rakentaa palikoista yhdessä kaupunkia, joka muuttuisi ja muovautuisi aina seuraavien rakentajien tullessa pajaan. Palikat jäivät kuitenkin pajatyöskentelyssä vähälle huomiolle, sillä lapsia kiinnosti päästä kokeilemaan, kuinka rakentelu onnistuu herneillä ja hammastikuilla. Niinpä pajan tärkein työskentelymuoto tempaisi lapset heti mukaansa.

U3

Herne-tikku- rakentelu työskentelytapana tarjoaa lapsille mahdollisuuden fröbeliläishenkiseen, kolmiulotteisten rakennelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Fröbelin pedagogiikalle keskeinen leikkilahjoilla työskentely sisältää niin perus- ja kolmiulotteisten muotojen kuin erilaisten pintojen ja kuvioiden rakentelun. Ehkä tunnetuimpia leikkilahjoja ovat Fröbelin palikat, mutta myös esimerkiksi paperilla, savella tai herneillä työskentely kuuluvat leikkilahjatyöskentelyn piiriin.

U4U5

Laitoimme pajapäivää edeltävänä iltana herneet likoamaan veteen, joten pajapäivänä ne olivat sopivia työstettäviksi. Herne-tikku-rakentelun myötä halusimme tarjota lapsille mahdollisuuden rakentaa heidän omia Unelmien rakennelmia, jotka he saisivat rakentelun päätteeksi viedä kotiin. Materiaaleiksi valitsimme ekologiset ja taloudelliset herneet ja tikut, jotta lasten olisi halutessaan mahdollista jatkaa rakentelua kotona.

U6U7

U8

Houkuttelua rakentamiseen ei juurikaan tarvittu, kun lapset alkoivat kukin omalla taitotasollaan rakentamaan omia teoksiaan. Huomasimme, että materiaalit olivat hieman vaikeita hallittavia vielä neljävuotiaalle. Häneltä onnistuivat hienosti yksiulotteiset rakennelmat. Isompien lasten rakennelmat saivat hienosti useampia ulottuvuuksia ja korkeutta herneiden ja hammastikkujen yhdistyessä toisiinsa. Oli myös mukava huomata, kuinka vanhemmat lähtivät mukaan rakenteluun. He toimivat myös hienosti malleina omille lapsilleen. Lapset olivat mukana avoimina ja he olivat helposti lähestyttäviä keskustelun ja rakentelun lomassa. Lapset antoivat apua myös muille, kun heiltä pyysi mielipidettä tai neuvoa, kuinka toimia. Toiminta onnistui siis kaiken kaikkiaan hienosti.

Anniina, Maija, Minna-Mari & Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s