Varhaiskasvatusta opiskelemassa: Kirja – ovi lapsen maailmaan

Juhlavuoden jälkeisissä tunnelmissa julkaisemme blogissa vielä muutamia kirjoituksia  Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen aineopintojen opiskelijoilta.

Viime aikoina on käyty tiivistä keskustelua ääneen lukemisen tärkeydestä. Mediassa on jopa painotettu, että lukeminen ja luetun kuuleminen on jokaisen lapsen perusoikeus.

Tutkimuksella on osoitettu, että varhaislapsuuden lukukokemukset vaikuttavat pitkälle aikuisuuteen. Kirjoihin ja lukemiseen viitaten, erityisen huolestuttavia eroavaisuuksia on osoitettu nuorten sanavarastoa vertaillessa. On havaittu, että itseilmaisun kyky omalla äidinkielellä vaikuttaa jopa sukupolvien väliseen kommunikointiin, toisen sanavalintoja ei aina enää ymmärretä.

Sanavarastoon voi onneksi vaikuttaa, niin omaan kuin lastenkin – lukemalla monipuolisesti, ääneen ja yhdessä ihmetellen. Sanavarasto karttuu ja lukiessaan aikuinen saa myös tietoa lapsesta seurailemalla kuinka lapsi kommentoi luettua, miten hän reagoi kuviin ja mahdollisesti myös tarinan juoneen. Jo vauvoille kannattaa lukea ääneen ja taaperoikäinen oppii jo monipuolista itseilmaisua yhteisten lukuhetkien välityksellä. Eri-ikäisille lapsille kirja valitaan eri perustein, vauvat omaksuvat kirjoja kokonaisvaltaisesti kaikin aistein, kun taas jo lukutaitoa harjoitteleva haluaa sopivaa haastetta ottaa haltuun sanoja ja lauseita itselle sopivin annoksin, usein kuvan tukemana. Lastentarhanopettajana olenkin pitänyt pinnalla ajatusta, että joka päivä mahdollistetaan lapsille tuokio kirjan äärellä.

Kirja on ovi uuteen maailmaan, sieltä aukeaa kirjan tarina, lukijan elävöittämänä, kuulijan kokemusmaailmaa täydentäen. Varhaiskasvatuksessa useimmiten luetaan kuvakirjoja, joissa valmiiksi sanoitettua tarinaa vahvempana voimakkaammassa roolissa ovat kuvat. Kuvakirjat luovat luontaisen tilan kysymyksille sekä aikuisen ja lapsen vuoropuhelulle. Kuvakirja on mitä mainioin alustus tuoda esille lapsen kiinnostuksen kohteet ja sanoittaa oman arjen kokemuksia. Parhaimmillaan yhteinen kuvakirjan lukuhetki tuo esille ilmiön jossa lapsi pääsee tarkastelemaan ympäristöään ja mielikuvitustodellisuuttaan monipuolisin ilmaisun keinoin.

Kun varhaiskasvatuksen oppimisympäristö on Vasun edellyttämästi varusteltu toiminnallisilla materiaaleilla ja välineillä jotka ovat lapsen vapaasti saatavilla, pääsee aikuinenkin haltioitumaan lapsen kekseliäisyydestä, lapsen kiinnostusta seuraillen ja tukien. Parhaimmillaan lapsi ammentaa mielikuvituksestaan ja uppoutuu täysin toimintaan. Tällöin, aikuinen voi tukea lasta innostuksensa kommunikoinnissa muille taito – ja taideaineiden keinoin. Minulle, taito- ja taideaineet ovat juuri portti tuon oman maailman näkyväksi tekemiseen. Tekemisen lomassa huomioiva aikuinen pääsee myös opettamaan uutta, esimerkiksi materiaalivalinnoissa, tuoden esille eri materiaalien käyttömahdollisuuksia ja työstötekniikoita. Taito- ja taideaineiden parissa toimien tavoite on mahdollistaa lapsen keinot ilmaista itseään entistä monipuolisemmin.

Tähän alle olen kerännyt kirjan maailmasta kasvaneita taito-ja taideaineiden ilmaisun kokeiluun kannustavia esimerkkejä idean siemeneksi Sinulle. Kuvien alla on linkki alkuperäisiin projektisivustoihin kokonaiskuvan kartoittamista varten.

 

Kuvataide: Kuvakirjan sivut kannustavat luomaan oman väripaletin.

1

Kuva: http://users.edu.turku.fi/aiholmen/kurkista/mielikuvituskysymyksia.htm

Holmen & Stenvall (2004) ovat koostaneet lyhyt materiaalin “Kurkista pintaa syvemmälle”. Se on oiva kertaus kuvakirjojen lukijalle, miten kuvaa voi tarkastella myös kuvataiteen kautta. Ylle kuvakaappasin materiaalista sivun, jonka kuvataideharjoite on helposti toteutettavissa samalla eri värimateriaalien (esim. vahaliitu, puuväri, tussi, akryylimaali, hiili) tutustuen.

 

Liikunta: Kirjan kuva kannustaa kehon liikkeelle ja keholliseen liikeleikkiin

2

Kuva: http://users.edu.turku.fi/aiholmen/kurkista/mielikuvituskysymyksia.htm

Samaisesta “Kurkista pintaa syvemmälle” -materiaalipaketista on myös yllä oleva kuva ja teksti jossa on annettu tukea kuvakirjan lukijalle kuvan tutkimiseen. Erityisen mainio kysymys on mielestäni sivun viimeinen:

 “ Haluaako kuva saada sinut tekemään jotakin?”

Tämä kysymys on yksinkertaisuudessaan oivallinen portti, ja muistutus meille kasvattajille, myös liikkeen ja toiminnan kautta tapahtuvasta ilmaisun taiteesta. Voisiko tarinan kokonaisuudessaan toistaa liikkeillä, tai liikkuvana seikkailuna vaikkapa ulkoilun lomassa?

 

Kädentaidot: Kolmiulotteinen materiaalien työstö

3

Kuva: http://www.kulttuurivalve.fi/tiedostot/Sanataidekoulu/Sanataideharjoituksia/kallio-elsa_lentaa.pdf

Kulttuuri Valve on listannut laajan joukon sanataideharjoituksia kohdennettuna aina yhteen kuvakirjaan. Esimerkkinä tässä yllä “Elsa lentää” -kirjan inspiroima kädentaitojen työ jossa lapsi saa tehdä itselleen siivet; “ Jos sinulla olisi siivet, millaiset ne olisivat?”

 

Draama: tasa-arvoinen aikuisen ja lapsen leikki

4

Kuva: http://www.edu.fi/download/187568_tarinasta_leikiksi_kasikirja_2017.pdf

Uudessa Vasussa keskeinen leikin pedagogiikka, lapsen aktiivinen rooli sekä lapsen osallisuus toiminnan suunnittelussa näkyy vahvasti myös tarinallisen leikin metodissa. Tarinallisessa leikissä on vaikutteita lastenkirjallisuudesta, draamasta ja taiteesta. Tarinallinen leikki toimii mainiosti myös kehyksenä taito-ja taideaineiden kautta toteutuvalle itseilmaisulle. Alla oleva kuva on tuoreeltaan ilmestyneen ilmaisen PDF-kirjan kansilehti.

Musiikki: Digitarinassa taustamusiikki luo uuden ulottuvuuden

5

Kuva: Toontastic3D

Koulutan varhaiskasvatuksen kentällä, ja viime vuoden eniten innostusta nostattanut sovellus, niin lasten kuin aikuistenkin kanssa, on ehdottomasti ollut ilmainen tarinasovellus Toontastic3D.

Sovelluksen voi ladata iOs tai Android laitteeseen (puhelin tai tabletti) ja käytön voi aloittaa heti, sovellus on intuitiivinen ja ohjaa eskarilaisenkin lapsikäyttäjän jo ensimmäisellä kokeilukerralla onnistumisen tunteisiin. Sovelluksessa luodaan tarina, tarinalle valitaan taustamaisema, hahmot, tai molemmat voi piirtää myös itse, ja sitten äänitetaan omaa puhetta. Sen jälkeen on mahdollista valita taustamusiikki. Tämä on ollut käänteentekevä oivallus monessa tarinassa, kun lapset ovatkin mieltyneet jännittävään musiikkiin, ja huomanneet kuinka metsäretken sävy muuttui aurinkoisesta sieniretkestä jännitysseikkailuksi musiikin voimalla.

Lapset kuulevat oman äänensä tarinaa soittaessa. Tarinat voi helposti myös tallentaa ja jakaa vaikkapa sähköpostin liitteenä koteihin tai heijastaa yhteisesti isommalle näytölle elokuvamaiseksi kokemukseksi.

Sovellusta olen käyttänyt tyypillisimmin 3 aikuisen ja/tai lapsen ryhmissä. Jokainen on näin voinut päättää kuinka paljon on äänessä, haluaako vain liikuttaa hahmoja tai vaikka valita tapahtumapaikkoja ja taustamusiikkia. Tämän sovelluksen kautta laite ja sovellus ovat välineita sisällöntuotantoon. Toimijuus keskittyy yhdessä tekemiseen, jossa jokaisen ääni ja rooli tulee nähdyksi. Käyttöönotto on yhtälainen kuin minkä tahansa uuden taito-ja taideainemateriaalin kanssa, jo kokeilukerta tarjoaa elämyksiä, ja sytyttää innostuksen tehdä lisää.

Edellä olen eritellyt ideoita taito-ja taideaineiden kanssa työskentelyyn. Taito- ja taideaineet tukevat lapsen hyvinvointia, antavat onnistumisen kokemuksia ja ennen kaikkea ovat kanava itseilmaisuun. Marjatta Kalliala toteaa Kuvan, sanan, musiikin, liikkeen, draaman ja leikin kautta tekeminen tempaa herkästi mukaansa, silloin myös lapsen osallisuuden kokemus tulee kaupanpäällisenä.

Inspiroivia hetki taito-ja taidekasvatuksen parissa,

Saara

Kirjoittaja on lastentarhanopettaja ja täydennyskouluttaja

Tekstin viitteet:

 1. https://yle.fi/uutiset/3-9225322
 2. http://www.lukukeskus.fi/lapselle-aaneen-lukeminen-on-ainoa-tehokkaaksi-todettu-keino-vaikuttaa-lukutottumuksiin/
 3. https://yle.fi/uutiset/3-8711651
 4. https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005165449.html
 5. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/15/nain-sinustakin-tulee-mestari-lukemaan-aaneen
 6. https://www.hameensanomat.fi/teema/320021-vielako-isollekin-lapselle-kannattaa-lukea-aaneen
 7. https://www.oppijailo.fi/taaperon_kielitaju_kehittyy_lukemalla
 8. http://luelapselle.fi/#!vinkit
 9. http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Juttuja_kirjastoista/Vinkkeja_lapsen_kanssa_lukemiseen(105938)
 10. https://yle.fi/uutiset/3-9448142
 11. https://yle.fi/uutiset/3-7240755
 12. http://users.edu.turku.fi/aiholmen/kurkista/mielikuvituskysymyksia.htm
 13. http://www.kulttuurivalve.fi/sivu/fi/sanataidekoulu/sanataideharjoituksia/
 14. www.edu.fi/download/187568_tarinasta_leikiksi_kasikirja_2017.pdf
 15. https://toontastic.withgoogle.com/
 16. https://yle.fi/uutiset/3-7240755
 17. http://www.hiidenkivi-lehti.fi/Digipaper/OldNews.aspx?id=3561 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s